‘Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken’.

Zelfs als je al meerdere sollicitatiegesprekken hebt gehad, blijft solliciteren spannend. De druk om een nieuwe baan te bemachtigen en jezelf te presenteren aan onbekenden kan overweldigend zijn. Ondanks de gezonde zenuwen zijn er effectieve manieren om het gesprek met vertrouwen tegemoet te gaan. Een goede voorbereiding is hierbij essentieel. Dit betekent niet dat je antwoorden uit je hoofd moet leren, maar eerder dat je jezelf vertrouwd maakt met het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Met deze gedachten kun je krachtig en doelgericht reageren tijdens het gesprek.

Man en vrouw pratend op kantoor


Onze 5 sollicitatietips voor een gesprek met succes:
 

  1. Bereid je voor. Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees de vacaturetekst goed door en bedenk 5 vragen die je kunt verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld: wat sprak jou aan in de vacature? Of, wat maakt jou de geschikte kandidaat?
  2. Weet waar je goed in bent. Geef jouw gesprekspartner een goed beeld van jouw vaardigheden. Kijk naar de gevraagde competenties en bedenk bij elke competentie een voorbeeld uit jouw eigen werk- of privé-ervaring. Dit kan je doen volgens de STARR-methode (situatie, taak, actie, resultaat en reflectie). Omschrijf een specifieke situatie en vertel wat jouw taak was. Je vertelt welke actie je hebt ondernomen, wat het resultaat daarvan was en wat je ervan hebt geleerd.
  3. Wees eerlijk. Blijf altijd trouw aan je waarden en werkethiek. Eerlijkheid toont integriteit en dit creëert een realistisch beeld van jou als kandidaat. Tevens is dit een belangrijke kernwaarde binnen het CIZ. Durf ook je minder sterke eigenschappen te benoemen en leg uit welke stappen je al hebt ondernomen om hierin te groeien.
  4. Oefen hardop. Laat iemand jou de moeilijkste vragen stellen en je zult merken dat dit rust en zelfvertrouwen geeft tijdens het echte sollicitatiegesprek.
  5. Stel vragen. Er is vrijwel altijd ruimte om vragen te stellen aan het einde van het sollicitatiegesprek. Het stellen van goede en relevante vragen toont aan dat je geïnteresseerd bent. Bijvoorbeeld: Wat vind je belangrijk in een team? Hoe blijven jullie goed samenwerken onder tijdsdruk? Of, waar willen jullie over een jaar staan (m.b.t. een bepaald project)? Stel ook gerust vragen over het verdere verloop van de procedure. Bijvoorbeeld: worden er tweede gesprekken gehouden? Of, wanneer zou ik een reactie kunnen verwachten?


Wij wensen je alvast veel succes toe tijdens je sollicitatiegesprek!

Ben je geïnteresseerd in het verkennen van carrièremogelijkheden binnen het CIZ? Bekijk dan snel onze vacatures.

Man en vrouw achter laptop op kantoor